Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η νέα τεχνολογία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της πέμπτης βιομηχανικής επανάστασης (5IR) 

Παράλληλα με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση εξελίσσεται και η πέμπτη βιομηχανική επανάσταση.

Μπορούμε να προβλέψουμε πως η 5η Βιομηχανική επανάσταση, θα είναι μια επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης με τις δυνατότητες του κβαντικού υπολογισμού που θα ενώσει ανθρώπους και μηχανές στο χώρο εργασίας.

Το 5IR θα αναγνωρίζεται μέσω αλγορίθμων, σε αντίθεση με την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση (4IR) που χαρακτηρίζεται από μηχανοποίηση της παραγωγής και μαζική εργασία. Το 5IR θα βασίζεται σε αόρατους και άυλους αλγόριθμους.

 * Πάνω από τις μισές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ –που ισοδυναμούν με περίπου 15 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μισθούς (£11,8tn)– έχουν τη δυνατότητα να αυτοματοποιηθούν,  αναφέρει το Ινστιτούτο McKinsey, και παρόμοιες αναφορές από το Ηνωμένο Βασίλειο υποδηλώνουν ότι η φύση της εργασίας θα αλλάξει.

Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν κόσμο με πολύ λιγότερη εργασία από ανθρώπους, κάτι που θα μπορούσε είτε να είναι εξαιρετικό είτε καταστροφικό για το εργατικό δυναμικό.

01 FOTO T12102023 1

Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι υπεύθυνη για τη λήψη αποφάσεων έως το 2026.

Τώρα βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι του πολιτισμού.

Το AI λειτουργεί ως καταλύτης για το 5IR.

Το 5IR είναι μια σιωπηλή επανάσταση, που δείχνει πώς οι γνωστικές δεξιότητες των ανθρώπων υπερτερούν αριθμητικά από αλγόριθμους την τελευταία δεκαετία.

Αλλά τώρα εξαιρετικά πολύπλοκες γνωστικές εργασίες μπορούν να εκτελεστούν μέσω AI. 

Η τρίτη και η τέταρτη επανάσταση ήταν σκληρές για τους ανθρώπους και σκληρές για το περιβάλλον. Οι προηγούμενες γενιές έπρεπε να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους σε αυτό που μπορούσαν να κάνουν οι μηχανές. Η Πέμπτη Βιομηχανική Επανάσταση είναι διαφορετική. Οι άνθρωποι, βρίσκονται πλέον μπροστά στο επίκεντρο της παραγωγικής διαδικασίας.

Ακολουθεί μια λίστα με μερικές από τις αλλαγές που γίνονται στην Πέμπτη Βιομηχανική Επανάσταση (5IR)

 • Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα εργάζονται τακτικά εξ αποστάσεως.
 • Οι εμφυτεύσιμες τεχνολογίες για την υγεία και άλλους σκοπούς θα γίνουν ευρέως διαδεδομένες, οδηγώντας σε έναν πιο υγιή πληθυσμό με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
 • Η τρισδιάστατη εκτύπωση θα γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη.
 • Τα chatbots θα γίνουν μέρος ρουτίνας της εμπειρίας του πελάτη.

tsib2

Οι ερωτήσεις που πρέπει ακόμη να απαντηθούν πλήρως:

 • Χρησιμοποιούμε αυτές τις τεχνολογίες για το καλό του κόσμου;
 • Πώς μπορείτε να κάνετε τον κόσμο «καλύτερο» αντί απλώς «πιο αποτελεσματικό» ή «πιο παραγωγικό»;
 • πώς θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αναδιαμορφώσουν τους ρόλους τους καθώς η καθημερινή εργασία αυτοματοποιείται;
 • Πώς θα ανταποκριθούμε ως κοινωνία σε αυτό; Αξίες, θεσμοί, αίσθηση ταυτότητας.
 • Ποιες χώρες θα επηρεαστούν περισσότερο;
 • Τι θα γίνει με το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών;
 • Πώς θα ξεμάθουμε όλοι μας παλιές συνήθειες και θα προετοιμαστούμε για αυτό το νέο περιβάλλον;

Ένας αρνητικός τρόπος για να το δούμε

Τα ρομπότ τελικά θα γίνουν πιο έξυπνα από τους ανθρώπους και τότε κανείς δεν θα τα σταματήσει. Θα κυριεύσουν τον κόσμο και θα μείνουμε να μην κάνουμε τίποτα – θα γίνουμε περιττοί.

Ο θετικός τρόπος για να το δούμε

Η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική αλλάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, παίζουμε και ζούμε αντικαθιστώντας επαναλαμβανόμενες και εξαιρετικά σύνθετες εργασίες και βοηθώντας μας στη λήψη αποφάσεων. Λιγότερη αγγαρεία στη δουλειά και περισσότερος χρόνος για να αφιερώσουμε σε σημαντικά πράγματα.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι γίνονται περιττοί. Πάντα θα υπάρχει ένας ρόλος για τους ανθρώπους, αλλά θα απαιτεί σημαντικές αλλαγές από εμάς. Σκεφτείτε την Πρώτη Βιομηχανική Επανάσταση, όπου ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μετακόμισε από ένα αγροτικό περιβάλλον, προκειμένου να εργάζεται σε εργοστάσια όπου έπρεπε να στήνουν και να χειρίζονται μηχανές. Όλοι θα πρέπει να ξεμάθουμε παλιούς τρόπους, να απορροφήσουμε νέες δεξιότητες και να αναλάβουμε νέους ρόλους. Τώρα, περισσότερο από ποτέ η ανθρώπινη διαίσθηση και οι ικανότητες επίλυσης προβλημάτων γίνονται απαραίτητες για τη βιώσιμη οικονομική παραγωγή.

Η Πέμπτη Βιομηχανική Επανάσταση (5IR), θα δει πολύ πιο προηγμένες συνεργατικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων, μηχανών, διαδικασιών και συστημάτων για μέγιστη βελτιστοποίηση απόδοσης.

Αν και μπορεί να μην είμαστε ακριβώς σίγουροι για το πώς η Πέμπτη Βιομηχανική Επανάσταση (5IR) θα αλλάξει τις ζωές μας σε ατομικό επίπεδο, θα πρέπει να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να αποδεχτούμε ότι είναι αναπόφευκτο

Η Πέμπτη Βιομηχανική Επανάσταση (5IR) θα είναι μια περίοδος ενθουσιασμού και άγχους. Θα μπορέσουμε να κάνουμε και να ζήσουμε πράγματα που οι προηγούμενες γενιές θα μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν. Αλλά θα πρέπει επίσης να αφήσουμε πίσω, αγαπημένες δεξιότητες, πρακτικές και νοοτροπίες.

Η Πέμπτη Βιομηχανική Επανάσταση (5IR) έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει μια νέα κοινωνικο-οικονομική εποχή, δημιουργώντας άπειρες ευκαιρίες για την ανθρωπότητα και για έναν καλύτερο πλανήτη.

Το απόρρητο δεδομένων, παραμένει ένα ζήτημα, επειδή η τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί δεδομένα για την εκμάθηση μοτίβων και τη λήψη αποφάσεων.

 

03 T12102023 1

«Αυταρχική Νοημοσύνη»

Αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλώς μια μάχη για τον έλεγχο της αγοράς. Ένας μικρός αριθμός τιτάνων της τεχνολογίας είναι απασχολημένος με το σχεδιασμό του συλλογικού μας μέλλοντος, παρουσιάζοντας το κοινωνικό τους όραμα και συγκεκριμένες πεποιθήσεις για την ανθρωπότητά μας , ως το μόνο δυνατό μονοπάτι. Κρύβονται πίσω από μια ψευδαίσθηση φυσικών δυνάμεων της αγοράς, αξιοποιούν τον πλούτο και την επιρροή τους για να διαμορφώσουν όχι μόνο την παραγωγή και την εφαρμογή της τεχνολογίας AI, αλλά και την έρευνα.

Στην τρέχουσα τροχιά μπορεί να μην έχουμε καν την επιλογή να σταθμίσουμε ποιος θα αποφασίσει τι είναι προς το συμφέρον μας. Η εξάλειψη της ανθρωπότητας δεν είναι ο μόνος τρόπος για να εξαφανίσουμε την ανθρωπιά μας .

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόοδο της επιστήμης, στη θεραπεία ασθενειών, στη δημιουργία νέων βιομηχανιών, στη διεύρυνση της χαράς και στη διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των διαφορών που μας κάνουν μοναδικούς.


tsikΤσιμπουρλάς Δημήτρης

Υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού

 ONESTOPBUSINESS 2