«Η μόνη σταθερά είναι η αλλαγή. Και στην αλλαγή βρίσκουμε τον Σκοπό», το ίδιο ισχύει και για τις επιτυχημένες επιχειρήσεις.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να αλλάζουν τακτικά για να παραμείνουν ανταγωνιστικές, διαφορετικά κινδυνεύουν να μείνουν στάσιμες.
Η αντιμετώπιση της αλλαγής δεν είναι εύκολη υπόθεση! Όσο πιο περίπλοκη, μεγάλη ή καθιερωμένη είναι μια επιχείρηση, τόσο πιο δύσκολο είναι να διαταραχθεί το status quo.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ;
Οι μέθοδοι και οι τρόποι με τους οποίους μια επιχείρηση περιγράφει και εφαρμόζει τις αλλαγές, τόσο στις εσωτερικές όσο και στις εξωτερικές διαδικασίες της.
Μία σημαντική οργανωτική αλλαγή είναι σίγουρα προκλητική. Απαιτεί συχνά πολλά επίπεδα συνεργασίας και μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικές ανεξάρτητες οντότητες μέσα σε μία επιχείρηση.
Η διαχείριση αλλαγών έχει γίνει ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας για κάθε επιχείρηση στο συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο του σήμερα.
Οι επιχειρήσεις, πρέπει να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες παγκόσμιες κρίσεις, πρέπει συνεχώς να εξελίσσονται και να προσαρμόζονται και όσες δεν μπορέσουν να προσαρμοστούν και να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες ανάπτυξης είναι πιθανό να ξεπεραστούν από τον ανταγωνισμό ακόμη και να εξαφανιστούν. Γι' αυτό η προετοιμασία για αλλαγή θα πρέπει να είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές τους.
Βασικά, η διαχείριση εταιρικής αλλαγής είναι η συστηματική ανάπτυξη δεξιοτήτων, εργαλείων και διαδικασιών διαχείρισης αλλαγών σε μία επιχείρηση. Μπορείτε να αποκτήσετε αυτές τις δυνατότητες με τους τρόπους, όπως η τυπική εκπαίδευση βασικών ρόλων στην επιχείρησή σας ή η έμπρακτη υποστήριξη από εξωτερικούς ειδικούς για να αναπτύξετε αυτές τις δυνατότητες εσωτερικά.
Ο Σκοπός της Αλλαγής - Η ίδια η αλλαγή
Η διαχείριση αλλαγών υποστηρίζει τη μετάβαση μίας επιχείρησης από την τρέχουσα κατάσταση (όπως γίνονται τα πράγματα σήμερα), σε μια κατάσταση μετάβασης και σε μια επιθυμητή μελλοντική κατάσταση.
Σε όλες αυτές τις αλλαγές, οι άνθρωποι είναι ο κοινός παρονομαστής για την επίτευξη των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων.
Η διαχείριση της αλλαγής είναι μια στρατηγική προσέγγιση για την πραγματοποίηση οργανωτικών αλλαγών. Με ολοκληρωμένη εκπαίδευση και υποστήριξη, η διαχείριση της αλλαγής περιλαμβάνει την καθοδήγηση των εργαζομένων σε μια μετάβαση ή μεταμόρφωση.
Οι πρωτοβουλίες αλλαγής ποικίλλουν ανάλογα με τους στόχους της επιχείρησης. Συνήθως, μια επιχείρηση επιχειρεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της σε όλες τις διαδικασίες, την τεχνολογία και τους στόχους για την ανάπτυξή της.
Εμπορικοί σκοποί: περιλαμβάνουν όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που χρειάζονται για την αύξηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος (αύξηση του μεριδίου αγοράς, άνοιγμα σε νέες αγορές, κ.α.)
Τεχνολογικοί σκοποί: περιέχουν όλες εκείνες τις ενέργειες που χρειάζονται για την εισαγωγή νέας τεχνολογίας, την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης (υιοθέτηση και εξοικείωση με νέα τεχνολογία, κ.α.)
Καινοτομικοί σκοποί: συνήθως προσφέρουν κάτι καινοτόμο, περιέχοντας τις ενέργειες εκείνες που θα ανανεώσουν την επιχείρηση αντίστοιχα.
Οι σκοποί αυτοί εκφράζουν τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της επιχείρησης για καινοτομία.
Τύποι Οργανωτικής Αλλαγής
Οι 3 πιο συνηθισμένοι τύποι οργανωτικών αλλαγών περιλαμβάνουν:
- Αναπτυξιακή αλλαγή
Κάθε οργανωτική αλλαγή που βελτιώνει και βελτιστοποιεί τις προηγούμενες διαδικασίες (στρατηγικές και διαδικασίες).
- Μεταβατική αλλαγή
Αλλαγή που απομακρύνει μία επιχείρηση από την τρέχουσα κατάστασή της, σε μια νέα κατάσταση προκειμένου να λυθεί ένα πρόβλημα, όπως π.χ. συγχωνεύσεις-εξαγορές-αυτοματοποίηση.
- Μετασχηματιστική αλλαγή
Αλλαγή που αλλάζει ριζικά και θεμελιωδώς την κουλτούρα, τις βασικές αξίες και τις λειτουργίες της επιχείρησης.
ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΛΛΑΓΩΝ
Ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο μοντέλο που χρησιμοποιείται για την επίτευξη του οργανωτικού μετασχηματισμού, ένα επιτυχημένο σχέδιο διαχείρισης αλλαγών θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον αυτά τα στοιχεία:
- Προετοιμάστε την Επιχείρηση για Αλλαγή
Στη φάση της προετοιμασίας, ο επικεφαλής επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τους υπαλλήλους να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν την ανάγκη για αλλαγή.
- Δημιουργήστε ένα όραμα και σχέδιο για την αλλαγή:
Η διασφάλιση της ύπαρξης μιας συναρπαστικής ιστορίας θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα μέλη της ομάδας ενήμερα και ενεργοποιημένα. Οι υπεύθυνοι πρέπει να αναπτύξουν ένα ενδελεχές και ρεαλιστικό σχέδιο για την πραγματοποίησή της.
-
- Στρατηγικοί στόχοι: Ποιοι στόχοι θα βοηθήσουν αυτή την αλλαγή;
- Βασικοί δείκτες απόδοσης: Πώς θα μετρηθεί η επιτυχία;
- Ενδιαφερόμενα μέρη και ομάδα του έργου: Ποιος θα επιβλέπει το έργο της εφαρμογής της αλλαγής; Ποιος θα είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή;
- Πεδίο εφαρμογής έργου: Ποια διακριτά βήματα και ενέργειες θα περιλαμβάνει το έργο της αλλαγής;
- Εφαρμόστε τις Αλλαγές
Η επαναλαμβανόμενη επικοινωνία του οράματος της επιχείρησης είναι ζωτικής σημασίας σε όλη τη διαδικασία υλοποίησης.
- Αξιολόγηση ικανοτήτων και ετοιμότητας:
Έχει η τρέχουσα ομάδα σας τις ικανότητες ή το χρόνο για να επιτύχει τους στόχους; Ποιος εντός της επιχείρησης θα αναλάβει την ευθύνη της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων;
- Ενσωματώστε τις αλλαγές στην εταιρική κουλτούρα
Με την ενσωμάτωση αλλαγών στην κουλτούρα και τις πρακτικές της επιχείρησης, καθίσταται πιο δύσκολη η οπισθοδρόμηση. Οι νέες οργανωτικές δομές, οι έλεγχοι και τα συστήματα ανταμοιβής θα πρέπει να θεωρούνται όλα ως εργαλεία που θα βοηθήσουν στην αλλαγή.
- Ελέγξτε την πρόοδο και αναλύστε τα αποτελέσματα
Επειδή μια διαδικασία αλλαγής έχει ολοκληρωθεί δεν σημαίνει ότι ήταν επιτυχής. Η διεξαγωγή ανάλυσης της αλλαγής, μπορεί να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις που μπορεί να αξιοποιηθούν μελλοντικά.
Κορυφαία 3 Μοντέλα Διαχείρισης Οργανωτικής Αλλαγής
- Μοντέλο Διαχείρισης Οργανωτικής Αλλαγής Kotter
Η θεωρία διαχείρισης αλλαγών του Kotter είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και υιοθετημένα μοντέλα διαχείρισης οργανωτικών αλλαγών στον κόσμο.
- Μοντέλο Διαχείρισης Οργανωτικής Αλλαγής McKinsey 7-S
Το πλαίσιο ή το μοντέλο McKinsey 7-S είναι ένα από τα μοντέλα διαχείρισης αλλαγών με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αυτό το μοντέλο έχει υιοθετηθεί από ορισμένους από τους κορυφαίους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.
- Μοντέλο Διαχείρισης Οργανωτικής Αλλαγής ADKAR
Το μοντέλο ADKAR μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους διαχειριστές αλλαγής για να ανακαλύψουν διάφορα κενά στη διαδικασία, έτσι ώστε να παρέχεται αποτελεσματική εκπαίδευση στους υπαλλήλους που είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή της αλλαγής.
.
Είναι απαραίτητο οι ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ να έχουν σαφώς καθορισμένες διαδικασίες αλλαγής προκειμένου να οδηγήσουν με επιτυχία την αλλαγή.
Τσιμπουρλάς Δημήτρης
Υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού