Οι Επιχειρήσεις, που καταβάλλουν προσπάθειες σήμερα, να κατανοήσουν την τεχνητή νοημοσύνη και να αξιοποιήσουν τη δύναμή της, θα ευδοκιμήσουν στο μέλλον.
Μια ισχυρή στρατηγική τεχνητής νοημοσύνης θα επιτρέψει σε αυτές, να πλοηγηθούν στην πολυπλοκότητα της ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης, να προσαρμοστούν γρήγορα στις τεχνολογικές εξελίξεις και να βελτιστοποιήσουν τις διαδικασίες, τη λειτουργική τους απόδοση και τη συνολική ανάπτυξή τους.
Αλλά για να πραγματοποιήσει τη δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης, μια επιχείρηση χρειάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο για να προσδιορίσει την ωριμότητα της τεχνητής νοημοσύνης, να απαριθμήσει τις προκλήσεις και να παρακολουθήσει την πρόοδό της.
Η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει βαθιά το επιχειρηματικό τοπίο και οδηγεί στην καινοτομία.
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να επηρεάζει σχεδόν κάθε κλάδο, μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική AI είναι επιτακτική. Μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητές τους, να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να επιτύχουν βιώσιμη επιτυχία στη διαρκώς μεταβαλλόμενη ψηφιακή εποχή.
Η έναρξη μιας επιχείρησης AI χωρίς στρατηγική AI θα οδηγήσει σε επιπλοκές, ασαφείς προσδοκίες, ανεπιθύμητες καθυστερήσεις και τελικά σε εγκατάλειψη του έργου. Κάθε Επιχείρηση, πρέπει να καθορίσει τις ανάγκες της σε τεχνητή νοημοσύνη, τους απαιτούμενους πόρους και το χρονοδιάγραμμα για να δημιουργήσει μια στρατηγική τεχνητής νοημοσύνης που να μπορεί να υλοποιηθεί για να καθοδηγήσει την επιχειρηματική της ανάπτυξη.
Φάση 1- Επιχειρηματική Στρατηγική AI
Το πρώτο βήμα για μια επιχείρηση, στη διαμόρφωση της στρατηγικής της για την τεχνητή νοημοσύνη, είναι ο προσδιορισμός των στόχων της. Η Επιχείρηση, θα πρέπει να επανεξετάσει την επιχειρηματική της στρατηγική και να την εξορθολογίσει ώστε να ευθυγραμμιστεί με τη στρατηγική της τεχνητής νοημοσύνης. Σε αυτό το βήμα, η Επιχείρηση, θα πρέπει να απαντήσει στις ακόλουθες ερωτήσεις:
-
Ποιοι είναι οι επιχειρηματικοί της στόχοι και πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να την βοηθήσει να τους πετύχει;
-
Γιατί και πού χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη;
-
Τι είδους και πόσοι πόροι θα χρειαστούν για την εκτέλεση της στρατηγικής AI;
Φάση 2- Εκτέλεση διαδικασιών για μια βιώσιμη στρατηγική AI)
Στρατηγική δεδομένων
Δεν υπάρχει AI χωρίς δεδομένα. Τα δεδομένα είναι πλεονέκτημα για κάθε επιχείρηση. Η στρατηγική δεδομένων αναφέρεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επιχείρηση ως προς τη διαχείριση των δεδομένων της. Μια επιχείρηση, θα πρέπει να προσδιορίζει τις πηγές δεδομένων της, να τις αποθηκεύει, να τις ενημερώνει και να τις χρησιμοποιεί για τους επιχειρηματικούς στόχους της. Κατά τη διαμόρφωση της στρατηγικής AI, η επιχείρηση θα πρέπει να ευθυγραμμίσει τη στρατηγική δεδομένων της με τη στρατηγική AI.
Έλεγχος και Εκτίμηση Κινδύνων
Μια ενδελεχής αξιολόγηση κινδύνου είναι απαραίτητη για νομικούς, ηθικούς και κοινωνικούς λόγους.
Με τη διεξαγωγή αξιολογήσεων κινδύνου των τεχνικών μάθησης, μια επιχείρηση χτίζει εμπιστοσύνη στο σύστημα AI της.
Τεχνολογική Υποδομή
Η τεχνολογική υποδομή αναφέρεται στο υλικό και το λογισμικό που απαιτείται για τη στρατηγική AI. Σε αυτό το βήμα, η επιχείρηση καθορίζει την υπολογιστική ισχύ, τις βιβλιοθήκες προγραμματισμού, τα πλαίσια, τις υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, τα εργαλεία επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων και τα εργαλεία ανάπτυξης που είναι απαραίτητα για την κατασκευή του συστήματος AI.
Εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό
Η Επιχείρηση, πρέπει να προσδιορίσει την ομάδα που χρειάζεται για την κατασκευή του συστήματος AI, μηχανικούς δεδομένων και λογισμικού, αναλυτές δεδομένων, κλπ που απαιτούνται για να δημιουργήσουν την εφαρμογή AI.
Εκτέλεση
Όταν όλα τακτοποιηθούν, έφθασε η ώρα για να εκτελεστεί το σχέδιο. Η υλοποίηση αποτελείται από τα ακόλουθα βήματα:
-
Συλλογή πληροφοριών
-
Προεπεξεργασία δεδομένων
-
Ανάλυση Δεδομένων
-
Μοντελοποίηση και Αξιολόγηση
-
Ανάπτυξη (περισσότερο χώρο αποθήκευσης )
Οφέλη από την ύπαρξη στρατηγικής AI
Βελτιωμένη αποτελεσματικότητα: Το AI είναι αποτελεσματικό στη λήψη αποφάσεων και μπορεί να αυτοματοποιήσει επαναλαμβανόμενες εργασίες ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν στη συνέχεια να επικεντρωθούν σε εργασίες υψηλής αξίας.
Σαφήνεια: Στη στρατηγική AI, κοινοποιούνται οι ρόλοι και οι ευθύνες όλων στην ομάδα, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη των ενδιαφερόμενων μερών στην επένδυση του εγχειρήματος.
Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: Η ύπαρξη μιας στρατηγικής AI δίνει ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, προσφέροντας καλύτερη αξία στους πελάτες της από τους ανταγωνιστές της.
Η στρατηγική AI, γίνεται η πυξίδα για ουσιαστική συμβολή στην επιτυχία της επιχείρησης.
Τσιμπουρλάς Δημήτρης
Υπεύθυνος AiT Strategy
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.