Χιλιάδες πολίτες δέχονται ατομικές ειδοποιήσεις οφειλών από τους Δήμους και εν γένει τους ΟΤΑ ή και το Δημόσιο, για την είσπραξη των τελών και προστίμων που προέρχονται από τις τροχαίες παραβάσεις (π.χ. η παράνομη στάθμευση) η και άλλες αιτίες (τέλη καθαριότητας, ΤΑΠ κ.λ.π.) Για να προβούν όμως στην είσπραξη αυτή οι Δήμοι ή το Δημόσιο απαιτείται να έχουν εκτελεστό τίτλο, σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ, τίτλος που δημιουργείται με την καταχώριση του ποσού προς είσπραξη, στους χρηματικούς καταλόγους του Δήμου. Μάλιστα οι πολίτες που δεν πληρώνουν τα ποσά αυτά, μαθαίνουν τυχαία ότι για την είσπραξή τους, οι Δήμοι και το Δημόσιο προχωρούν σε δέσμευση λογαριασμού τράπεζας, ως συνήθως ή και κατάσχεση σε βάρος της περιουσίας τους.
Τις περισσότερες φορές όμως, οι Δήμοι (και το Δημόσιο) παρανομούν γιατί η καταχώριση στους χρηματικούς καταλόγους πρέπει να γίνει ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ από τη γέννηση της οφειλής, αν η οφειλή είναι από τροχαία παράβαση ή σε ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ, αν η οφειλή είναι από άλλη αιτία. Π.χ. η κλήση κόπηκε το 2014 και καταχωρήθηκε στους χρηματικούς καταλόγους του Δήμου, το 2018. Η καταχώριση είναι άκυρη και παράνομη, λόγω της αποσβεστικής προθεσμίας του νόμου.
ΠΡΟΣΟΧΗ ! Μιλάμε για αποσβεστική προθεσμία και όχι για παραγραφή. Με την αποσβεστική προθεσμία η αξίωση παύει να υπάρχει, καταργείται αυτοδίκαια, ενώ με την παραγραφή υποβάλουμε ενστάσεις σε δίκη κ.λ.π. Έτσι, αν ο Δήμος προχωρήσει σε δέσμευση λογαριασμού τράπεζας, ή κατάσχεση σε βάρος του οφειλέτη, με αυτόν τον τρόπο, είναι άκυρη και ανυπόστατη, γιατί στηρίζεται σε παράνομο τίτλο.
Έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος του Γ.Γ. Υπουργείου Εσωτερικών επί των δύο σχετικών νόμων, του ν.5027/23 και 5043/23 που διευκρινίζει και λύνει τα θέματα αυτά.
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ :
Όσοι πολίτες έχουν λάβει τέτοιες ειδοποιήσεις από τους Δήμους ή το Δημόσιο και αφορούν τέλη, πρόστιμα και φόρους για πράξεις που έγιναν πριν το 2018, πρέπει να υποβάλουν αμέσως ενστάσεις και προσφυγές κατά των ειδοποιήσεων αυτών για να διαγραφούν τα χρέη τους.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Η απλή γνωστοποίηση της ατομικής ειδοποίησης οφειλών μέσω ταχυδρομείου δεν ισχύει, γιατί πρέπει να έχει κοινοποιηθεί ή με συστημένη επιστολή ή με επίδοση με υπάλληλο του Δήμου. Επομένως και αν ακόμη έχουν ταχυδρομηθεί ειδοποιήσεις σε παρελθόντα χρόνο μπορούμε να ακυρώσουμε τις οφειλές αυτές ακόμη και σήμερα.
Συμπερασματικά και μετά τη διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών – σε συνδυασμό με δικαστικές αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ - είναι σαφές ότι οι απαιτήσεις των Δήμων από έσοδα που προέρχονται κυρίως από τροχαίες παραβάσεις, μπορούν να διαγραφούν αν έχουν περάσει τρία χρόνια (ή πέντε χρόνια για άλλες αιτίες εσόδων) από το έτος της παράβασης και δεν έχουν καταχωρηθεί στους χρηματικούς καταλόγους, με άσκηση ενστάσεων και προσφυγών.
ΑΡΗΣ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗΣ
Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και Συμβούλιο Επικρατείας
ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 6, Αθήνα, 4ος όροφος ΤΚ: 10431
Τηλ: 2114 234922 - Κιν: 694 628 6386
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.