Επικαιρότητα

Διαβάστε τα τελευταία νέα
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 
 
Δραστικές αλλαγές προωθούνται στα αναχρονιστικά τεκμήρια διαβίωσης. Αυτά βρίσκονται στη ζωή των φορολογούμενων εδώ και 42 χρόνια. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει αλλαγές στα αυτοκίνητα και τα ακίνητα.
 
Οι αλλαγές που θα επέλθουν θα γίνουν ώστε να προσεγγίζουν το πραγματικό ετήσιο κόστος συντήρησης και χρήσης των περιουσιακών στοιχείων. Τα νέα ποσά που θα προκύψουν θα πρέπει να είναι μειωμένα μεσοσταθμικά κατά 30% σε σύγκριση με τα ισχύοντα σήμερα. Οι κλίμακες αλλά και τα κριτήρια προσδιορισμού των ποσών των τεκμηρίων θα αλλάξουν προκειμένου αυτά να γίνουν δικαιότερα και αποτελεσματικότερα. 
 
Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στοχεύουν στον εξορθολογισμό του συστήματος καθώς ένα καινούργιο όχημα το οποίο καταναλώνει λιγότερα καύσιμα νεότερης τεχνολογίας κ.τ.λ., που χρειάζεται μικρότερη συντήρηση, έχει σχεδόν διπλάσιο τεκμήριο με ένα παλαιότερο αυτοκίνητο 10ετίας το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να βγάζει προβλήματα. Σήμερα τα σύγχρονα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν φθηνότερες πηγές ενέργειας, καταβάλλουν λιγότερα ή και καθόλου τέλη κυκλοφορίας, η νομοθεσία ως προς τα τεκμήρια λαμβάνει υπόψη μόνο τον κυβισμό.
 
Οι κλίμακες και ο τρόπος υπολογισμού του κόστους χρήσης του αυτοκινήτου θα αλλάξουν.
 
Με την ίδια λογική θα προχωρήσουν και οι αλλαγές στα ακίνητα. Σήμερα το τεκμήριο υπολογίζεται με κριτήριο την αντικειμενική αξία αλλά και το μέγεθος, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παλαιότητά του. Τα παλαιά σπίτια είναι περισσότερο ενεργοβόρα από τα σύγχρονα που κατατάσσονται σε υψηλή ενεργειακή κατηγορία, άρα έχουν και μεγαλύτερο κόστος διαβίωσης. Μάλιστα τα τεκμήρια αλλάζουν ανάλογα με το που βρίσκονται. Όσο μεγαλύτερη είναι η αντικειμενική αξία, ο νομοθέτης θεωρεί ότι πρέπει να αυξάνεται και το κόστος συντήρησης.
 
Θα περιμένουμε να τα δούμε και στην πράξη όλα αυτά,  γιατί πολλά έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα στα λόγια αλλά από πράξεις.....
 
"Δεν υπάρχει άλλη πραγματικότητα από την πράξη". - Ζαν-Πωλ Σαρτρ

Παναγιώτης Ράγγος

Λογιστής Φοροτεχνικός  Α΄ Τάξης

Οικονομολόγος

Πιστοποιημένος Εσωτερικός Ελεγκτής

Help Desk

Αιτήματα Υποστήριξης
Έχετε κάποια απορία πάνω στα φορολογικά, εργασιακά, πληροφορική ? Εσείς ρωτάτε... Εμείς απαντάμε !!!
Γνωσιακή Βάση
Η γνωσιακή βάση είναι ένας ηλεκτρονικός πόρος που περιέχει συχνές ερωτήσεις για φορολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά, προγράμματα, συμβουλές, κτλ.
Κλείσιμο Συνάντησης
Είμαστε στη διάθεσή σας για να σας εξυπηρετήσουμε μέσω τηλεδιάσκεψης. Κάντε κράτηση συνάντησης...