Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Σε λειτουργεία βρίσκεται η πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ για τις δηλώσεις των εργαζόμενων συνταξιούχων.

Έτσι πλέον οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι μπορούν να δηλώνουν την εργασία τους και από εδώ και στο εξής να λαμβάνουν όλη τη σύνταξή τους. Να δώσουμε λοιπόν κάποιες ιδιαίτερα χρήσιμες κινήσεις προκειμένου ο φορολογούμενος συνταξιούχος πολίτης να διευκολυνθεί στην διαδικασία αυτή.

Για την είσοδό του στην ηλεκτρονική υπηρεσία, ο χρήστης επισκέπτεται την αρχική σελίδα της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του gov.gr ή του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr και κατευθύνεται στην σελίδα που αφορά στην υπηρεσία και στην οποία αναρτώνται σχετικές πληροφορίες και νομοθεσία, καθώς και ο σύνδεσμος εισόδου. Το σύστημα αυτόματα τον οδηγεί στην είσοδο με TAXISNET κωδικούς και μετά την διαπίστευσή του από το σύστημα, επιστρέφει στον e-ΕΦΚΑ για να πληκτρολογήσει τον ΑΜΚΑ του.

Στην συνέχεια, οδηγείται στην αρχική οθόνη της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, όπου εμφανίζονται τα βασικά του στοιχεία όπως τηρούνται στο Μητρώο των Ασφαλισμένων του eΕΦΚΑ, και στην συνέχεια θα πρέπει να πατήσει πάνω στο κουμπί που γράφει Νέα δήλωση. Στο κάτω μέρος της οθόνης θα δει ότι εμφανίζονται κάποιες βασικές ενημερώσεις για την λειτουργία του συστήματος.

Επιλέγοντας Νέα δήλωση, ο χρήστης οδηγείται στην φόρμα καταχώρησης των στοιχείων που τον αφορούν.

Στο πρώτο μέρος της δήλωσης, υπάρχουν επιλογές ως προς την ιδιότητά του ως συνταξιούχος, δηλαδή αν είναι ήδη συνταξιούχος ή έχει υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης και ως προς την κατηγορία της σύνταξης. Επίσης, εμφανίζονται τα στοιχεία του όπως αυτά τηρούνται στο Μητρώο Ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ.

Στο δεύτερο μέρος της δήλωσης, ο χρήστης καλείται να δηλώσει υπεύθυνα τα κάτωθι :

1. Την ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης, καθώς και την ιδιότητά του όσον αφορά σε αυτή. Η ημερομηνία έναρξης δηλώνεται με την χρήση του εργαλείου του ημερολογίου, το οποίο εμφανίζει το προβλεπόμενο κατά περίπτωση εύρος ημερομηνιών.

2. Την υπαγωγή του ή όχι στις εξαιρέσεις της παραγράφου 5 του άρθρου 114 ν. 5078/2023, από την υποχρέωση καταβολής του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, καθώς και την χρονική περίοδο της ισχύος αυτών.

3. Την υπαγωγή του ή όχι στις εξαιρέσεις της παραγράφου 6 του άρθρου 114 ν. 5078/2023, από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ.

t19 111 up

Προσοχή : στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζεται το κείμενο το οποίο ο χρήστης θα πρέπει να διαβάσει προσεκτικά και να κάνει κλικ στο σχετικό κουμπί που υπάρχει. Εφόσον συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά πεδία, ο χρήστης μπορεί να κάνει κλικ στο κουμπί «Υποβολή δήλωσης». Κατόπιν θα εμφανιστεί σχετικό ερώτημα επιβεβαίωσης και αν ο χρήστης επιλέξει Ναι, η δήλωση θα υποβληθεί οριστικά και θα λάβει αριθμό πρωτοκόλλου.

Στην αρχική σελίδα πλέον, θα εμφανίζονται τα βασικά στοιχεία της υποβληθείσας δήλωσης:

Για κάθε κατηγορία απασχόλησης, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστή δήλωση. Εφόσον λοιπόν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, ο συνταξιούχος - χρήστης μπορεί να κάνει κλικ στο Νέα δήλωση προκειμένου να επαναλάβει την ως άνω διαδικασία για την επόμενη κατηγορία απασχόλησης.

Σε περίπτωση που ο συνταξιούχος επιθυμεί να δηλώσει την διακοπή της απασχόλησης ή να συμπληρώσει ή να τροποποιήσει τα στοιχεία των εξαιρέσεων υποχρέωσης καταβολής του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, θα πρέπει πρώτα να έχει υποβάλει την σχετική δήλωση έναρξής της και στην συνέχεια να την επιλέξει και να κάνει κλικ στο Προβολή επιλεγμένης δήλωσης. Τότε πλέον αυτόματα το σύστημα τον οδηγεί στην προβολή των στοιχείων με δυνατότητα μόνο ανάγνωσης την συγκεκριμένη στιγμή.

Στο κάτω μέρος υπάρχουν δύο κουμπιά: Τροποποίηση Εξαιρέσεων Εφόσον συντρέχουν λόγοι συμπλήρωσης ή τροποποίησης των στοιχείων που αφορούν στην εξαίρεση του συνταξιούχου από την υποχρέωση καταβολής του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο χρήστης οδηγείται σε οθόνη όπου εμφανίζονται συμπληρωμένα και μόνο για ανάγνωση τα στοιχεία της υποβληθείσας δήλωσης, εκτός από τις ενότητες 2 και 3 οι οποίες αφορούν στις παραγράφου 5 και 6 του άρθρου 114 ν. 5078/2023.

Έτσι ο χρήστης μπορεί π.χ. να τροποποιήσει τις ημερομηνίες ισχύος, εφόσον δεν τις γνώριζε κατά την φάση της αρχικής δήλωσης ή να δηλώσει την υπαγωγή του σε επιπλέον εξαίρεση, εφόσον τον αφορά. Για την αποθήκευση των τροποποιήσεων, ο χρήστης αρκεί να κάνει κλικ στο Υποβολή τροποποιήσεων, αφού ολοκληρώσει τις απαιτούμενες αλλαγές.

Με την ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας, https://www.efka.gov.gr/dilosi-erg-synt.php, ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση των εσόδων των εργαζόμενων συνταξιούχων οι οποίοι πλέον λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους από το 70% που λάμβαναν έως τώρα.

Με μόνο πλέον την παρακράτηση 10% του μισθού θα επέλθει και αύξηση όπως αντιλαμβανόμαστε της σύνταξης

Κοντολογίς πλέον οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι συμπολίτες μας, θα μπορούν να εισπράττουν τη σύνταξή τους στο ακέραιο, ενώ θα υπάρχει μόνο μια παρακράτηση 10% επί του μισθού τους. Η συγκεκριμένη παρακράτηση θα επιφέρει σταδιακώς και αύξηση της σύνταξής τους. Αυτό συνεπάγεται επιπλέον έσοδα για τον καθένα εργαζόμενο συνταξιούχο που μπορεί να φθάσει και έως τις 3.500 ευρώ ετησίως.

Καλή εργασία λοιπόν στους εργαζόμενους συνταξιούχους με περισσότερα πλέον έσοδα στην τσέπη τους και ολόκληρο το ποσό της σύνταξής τους.


Φιλοθέη Μακριδάκη

Λογιστικό - Φοροτεχνικό Γραφείο

Αρθρογράφος - Α΄ Τάξης Φοροτεχνικός

Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων & Ιδιωτών

Ιδιοκτήτρια Λογιστικού Φοροτεχνικού Γραφείου

Υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη ΝΙΚΗ

ΝΙΚΗ 4
Γρ. Κουσίδη 61, 157 72 Ζωγράφου - Αθήνα

τηλ.: +30 2107700210

κιν.: +30 6944710019

Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.