Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Γιατί δεν υπάρχει τελικά ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα ως προς την υποβολή τους

 Λίγες μέρες μένουν για να ξεκινήσουν οι νέες φορολογικές δηλώσεις. Συγκεκριμένα, το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024 .

  • Οι αλλαγές

Σημειώνεται  πως φέτος υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών όπως:

Αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν φέτος το μισό τέλος επιτηδεύματος ενώ κάποιοι άλλοι απαλλάσσονται από την καταβολή του.

Υπενθυμίζεται πως το τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων διαμορφώνεται φέτος ως εξής:

Στα 325 ευρώ είναι για τους επιτηδευματίες και για τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.

Από 400 ευρώ μέχρι και 500 ευρώ κυμαίνεται για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημα τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο.

Στα 800 ευρώ είναι για τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

Στα 1.000 ευρώ είναι για τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους

Τεκμαρτά εισοδήματα

Αλλαγές θα υπάρξουν και στον τρόπο που θα υπολογίσει η ΑΑΔΕ τα τεκμαρτά εισοδήματα των 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών. Δηλαδή τα ποσά των εισοδημάτων αυτών θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση.

Η ΑΑΔΕ αντλεί τα στοιχεία των παραπάνω από τα myDATA αλλά την ίδια στιγμή θα μπορούν να γίνουν και διορθώσεις στους κωδικούς του εντύπου Ε3 με τα έσοδα και τα έξοδα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να δηλώσουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα από το τεκμήριο, ωστόσο θα πληρώσουν τον φόρο που θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Επίσης όσοι αδικούνται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης θα μπορούν να αμφισβητήσουν τον φόρο αφού πρώτα υποβάλλουν ένσταση σε σχετική ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Αυξημένη προκαταβολή του φόρου

Και φέτος θα βεβαιωθεί προκαταβολή φόρου στα φυσικά πρόσωπα που έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα έναντι του εισοδήματος του επόμενου φορολογικού έτους. Σημειώνεται πως η προκαταβολή φόρου των φυσικών προσώπων υπολογίζεται ως ποσοστό 55% επί του φόρου που προκύπτει από το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ η προκαταβολή φόρου περιορίζεται στο μισό (27,5%) για το πρώτο φορολογικό έτος που αποκτάται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα από φυσικό πρόσωπο.

112

Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Στη Βουλή βρίσκεται η διάταξη που προβλέπει την αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για περίπου 1 εκατ. φορολογουμένους με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί φέτος ούτε να συμπληρώσουν αλλά ούτε και να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, καθώς θα το κάνει για αυτούς η ΑΑΔΕ, η οποία θα έχει έτοιμο και το «ραβασάκι» με τον φόρο. Για τους φορολογουμένους με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις ο προσδιορισμός του φόρου θα γίνει με τη φορολογική δήλωση που έχει προσυμπληρωθεί αυτοματοποιημένα με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση και έχει κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο. Εφόσον ο φορολογούμενος δεν αντιταχθεί στο περιεχόμενο της δήλωσης μέχρι την προθεσμία υποβολής της, αυτή οριστικοποιείται αυτόματα (οίκοθεν προσδιορισμός φόρου).

  • Γιατί τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο ως προς την υποβολή τους;

113

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε συνεχώς ότι δεν υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο ως προς την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Άλλες φορές η λήξη τους είναι Ιούλιο, άλλες Αύγουστο και κάποιες έχει φτάσει έως και τον μήνα Σεπτέμβριο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Καταρχάς, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι περίπου πριν σχεδόν μία δεκαετία που ακόμη η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων γινόταν με χειρόγραφο τρόπο, οι φορολογούμενοι υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις, είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στις εφορίες, είτε μέσω των ταχυδρομείων. Οι προθεσμία και η λήξη τους δεν ξεπερνούσε τον μήνα Ιούνιο. Τι άλλαξε από τότε;

Παρότι από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά, διότι είχαμε την μνημονιακή περίοδο, την περίοδο της πανδημίας, μπήκαμε στην ψηφιακή εποχή. Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι τα πράγματα θα έπρεπε να είναι καλύτερα και οι δηλώσεις θα έπρεπε να υποβάλλονται γρηγορότερα, να είναι απλούστερες, εύχρηστες και πιο φιλικές στην φορολογούμενο. Είναι όμως έτσι;

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουμε κάθε χρόνο συνεχείς αλλαγές στην φορολογία. Νέοι νόμοι συνεχώς, εγκύκλιοι, διευκρινιστικές των διευκρινιστικών κ.τ.λ. Όλα αυτά δυστυχώς έχουν δημιουργήσει ένα άσχημο φορολογικό περιβάλλον για τους λογιστές, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Τι ζητούν;

Να σταματήσει η πολυνομία και η ασάφεια. Δεν ζητούν κάτι παράλογο. Πρέπει να επέλθει σταθερότητα στην φορολογία για κάποια χρόνια με μικρές μόνο αλλαγές όπου χρειάζεται σύμφωνα πάντα με το πνεύμα των καιρών. Δεν χρειάζονται άλλα πειράματα. Ακόμη και στα φορολογικά έντυπα, αντί να υπάρξει απλούστευση και μείωση των κωδικών, ενδεικτικά θα αναφερθεί, ότι μόνο στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, από τέσσερις (4) σελίδες πήγε στις οκτώ (8) και το εκκαθαριστικό από μία (1) σελίδα στις τέσσερις (4). Δεν νομίζουμε ότι αυτό είναι απλούστευση.

Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτό το «ράβε ξήλωνε» . Πρέπει επιτέλους να ομαλοποιηθεί η κατάσταση ώστε και οι λογιστές και τα λογιστικά γραφεία να μπορέσουν να κάνουν σωστά την εργασία τους. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τον μήνα Αύγουστο κλείνει τις εργασίες της η Βουλή, κλείνουν τα δικαστήρια λόγω διακοπών, οι περισσότερες επιχειρήσεις ειδικά κατά το χρονικό διάστημα της 8ης Αυγούστου έως περίπου την 25η Αυγούστου κλείνουν για διακοπές. Οι λογιστές δεν είναι άνθρωποι που χρειάζονται διακοπές και να είναι με τις οικογένειές τους;

Θα πρέπει έγκαιρα η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών, να ανακοινώσουν για φέτος παράταση τουλάχιστον έως την 30η Σεπτεμβρίου. Ειδικά για τον μήνα Αύγουστο θα πρέπει να μετατεθούν όλες οι δηλωτικές υποχρεώσεις για το τέλος Σεπτεμβρίου. Θα πρέπει ο μήνας Αύγουστος να καθιερωθεί ως μήνας άδειας των λογιστών και των λογιστικών γραφείων. Επίσης άμεσα θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές σταθερό πλαίσιο ως προς την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από εδώ και στο εξής όπου θα τηρείται από όλους. Ελπίζουμε επιτέλους να λόγια να γίνουν πράξεις και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Τα συμπεράσματα δικά σας…..


filothei 3

 

 

 

Παναγιώτης Ράγγος

Λογιστικό - Φοροτεχνικό Γραφείο

Λογιστής Φοροτεχνικός Α΄ Τάξης - Οικονομολόγος

Πιστοποιημένος Εσωτερικός Ελεγκτής

 Κωνσταντίνου Θεοτόκη 9-11141 Πατήσια Αθήνα

 Τηλ. 210 2016885, Fax 210 2016885

Κινητό: +30 6972427880

 Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.