Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Κρίνουμε λοιπόν και συνιστούμε να λάβουν τα μέτρα τους από τώρα οι δανειολήπτες

Το τελευταίο έτος, οι τράπεζες και τα funds , στα πλαίσια που δέχονται και οι ίδιες από την αύξηση των επιτοκίων διεθνώς και λόγω των συρράξεων σε Ουκρανία και Παλαιστίνη, ακολουθούν μία εντελώς παράλογη και παράνομη τακτική απέναντι σε οφειλέτες που έχουν υπαχθεί με οριστική, ίσως και τελεσίδικη απόφαση στο νόμο 3869/10 (ν. Κατσέλη) και συγκεκριμένα, στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να μαζέψουν ρευστό χρήμα, προβαίνουν σε ένα κόλπο και απειλούν ευθέως με καταγγελία της απόφασης τους δανειολήπτες αν δεν τις καταβάλουν με τόκο πολλαπλάσιο αυτού που προβλέπει η δικαστική απόφαση το μηνιαίο ποσό που πληρώνουν ως δόση για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας τους.

213 disbxei WB

Ειδικότερα, ενώ οι δικαστικές αποφάσεις συνήθως προσδιορίζουν το επιτόκιο επί της καθορισμένης μηνιαίας δόσης, οι τράπεζες και τα «funds» απαιτούν τόκο επί του συνολικού κεφαλαίου που έχει οριστεί ως τελική αποπληρωμή και έτσι ζητούν και απαιτούν την καταβολή υπέρογκων επιτοκίων πολύ μεγαλύτερων από αυτά που έχει ορίσει η απόφαση.! Από παραδείγματα υποθέσεων που χειρίζεται το γραφείο μας, χαρακτηριστικά αναφέρουμε δύο, εκ των οποίων στο μεν ένα, το επιτόκιο ορίστηκε μ την απόφαση σε 3,6% (ευρωπαϊκό επιτόκιο) επί της μηνιαίας δόσης, η τράπεζα εκβιαστικά και απειλητικά απαίτησε μηνιαίο τόκο επί του κεφαλαίου, με αποτέλεσμα, ενώ ο οφειλέτης κατέβαλε περίπου 40 ευρώ το μήνα για τόκο, η τράπεζα απαίτησε 180 ευρώ για τόκο !! δηλαδή σχεδόν το μισό της δόσης (εν προκειμένω ήταν 300 ευρώ το μήνα). Στη δεύτερη περίπτωση, η απαίτηση ξεπερνά κάθε όριο και φαντασία, αφού η τράπεζα, με ένα δικό της πίνακα, στον οποίον σημειωτέον προβλέπει το μηνιαίο τόκο για τα επόμενα 25 χρόνια (εδώ η απόφαση προβλέπει κυμαινόμενο επιτόκιο) ζητά τόκο μηνιαίως 300 ευρώ, ενώ ο οφειλέτης καταβάλει 35 – 40 ευρώ κάθε μήνα, υπολογίζοντας τον τόκο στο συνολικό κεφάλαιο !

Προς κατανόηση των αναγνωστών επισημαίνουμε ότι όλες οι δικαστικές αποφάσεις, όταν εντάσσουν ένα φυσικό πρόσωπο στο ν. 3869/10, έχουν εξετάσει και αποδέχονται όλες τις προϋποθέσεις, η σημαντικότερη ίσως των οποίων είναι, ότι ο οφειλέτης θα καταβάλει και θα εξοφλήσει την οφειλή του με τις δυνατότητες που έχει με βάση τα οικονομικά δεδομένα που είχε όταν εκδόθηκε η απόφαση και όχι με τα δεδομένα της εποχής που έλαβε το δάνειο, γιατί τότε τι νόημα θα είχε να ενταχθεί στο νόμο, αν ήταν να πληρώνει τα ίδια ή και μεγαλύτερα ποσά; Αυτός εξάλλου είναι και ο στόχος του νομοθέτη.

Προς αποφυγή λοιπόν ταλαιπωριών και μελλοντικών εμπλοκών που σίγουρα θα υπάρξουν, γιατί μετά από 20 ή 25 χρόνια εξόφλησης του δανείου, ποιος θα μπορεί να ερμηνεύσει τη σημερινή δικαστική απόφαση, αν η τράπεζα δεν χορηγεί εξοφλητική απόδειξη και βεβαίωση για άρση της προσημείωσης; Καταλαβαίνουμε ότι η δυσκολία θα είναι μεγάλη, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος οι τράπεζες να επιτεθούν νωρίτερα και να ζητήσουν αποβολή των δανειοληπτών από το νόμο, λόγω μη καταβολής των υπερβολικών τόκων.

215 daniol 1

Στις περισσότερες των περιπτώσεων μάλιστα, όπου υπάρχουν περισσότεροι του ενός πιστωτές, η δικαστική απόφαση ορίζει να εξοφληθούν με ένα μικρό ποσό, εντός τριετίας, οι πιστωτές που δεν έχουν εγγράψει προσημείωση υποθήκης σε ακίνητο του δανειολήπτη, οπότε και σε αυτή την περίπτωση, ο δανειολήπτης, καλό θα είναι να ζητά από τις τράπεζες εξοφλητική απόδειξη, διαφορετικά να το ζητά δικαστικά, γιατί πολύ πιθανόν να βρεθεί προ εκπλήξεως, όταν τελειώσει η πληρωμή του συνόλου των οφειλών.

Κρίνουμε λοιπόν και συνιστούμε να λάβουν τα μέτρα τους από τώρα οι δανειολήπτες αυτών των κατηγοριών και να επιδιώξουν δικαστικά την προστασία τους, με την έκδοση δικαστικών αποφάσεων που θα ερμηνεύσουν την ήδη εκδοθείσα, ήδη έχουν εκδοθεί τέτοιες αποφάσεις και μάλιστα με σύντομες δικασίμους, έτσι ώστε να πάψει η όρεξη των «funds» και των τραπεζών με θύματα τους χαμηλοσυνταξιούχους και μισθωτούς που προσπαθούν να σώσουν το σπίτι τους με το νόμο και με δικαστική απόφαση που οι τραπεζίτες δεν σέβονται.


 ΑΡΗΣ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗΣ

aris-kaloutsakis-photo_332-removebg-preview.png   L1

 ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 6, Αθήνα, 4ος όροφος ΤΚ: 10431

Τηλ: 2114 234922  -    Κιν: 694 628 6386

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.