Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η μηχανική μάθηση είναι όροι που έχουν συζητηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια στον κλάδο της τεχνολογίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι ένας ευρύτερος όρος που αναφέρεται στη δημιουργία λογισμικού υπολογιστών που μιμούνται την ανθρώπινη σκέψη για να εκτελούν πολύπλοκες εργασίες, όπως ανάλυση, σκέψη και μάθηση. Η μηχανική μάθηση (ML) είναι ένα υποσύνολο της AI που χρησιμοποιεί αλγόριθμους εκπαιδευμένους σε δεδομένα, για να παράγει μοντέλα που μπορούν να εκτελούν πολύπλοκες εργασίες.

digitalSEP removebg preview

Το μεγαλύτερο μέρος της τεχνητής νοημοσύνης, εκτελείται με τη χρήση μηχανικής μάθησης, επομένως οι δύο όροι χρησιμοποιούνται συχνά συνώνυμα, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη στην πραγματικότητα αναφέρεται στη γενική έννοια της δημιουργίας ανθρώπινης γνώσης χρησιμοποιώντας λογισμικό υπολογιστή, ενώ η ML μόνο μία μέθοδος για να γίνει αυτό.

Μηχανική Μάθηση - (ML)

ML1 removebg preview

Η Μηχανική μάθηση (ML) είναι ένα υποσύνολο της τεχνητής νοημοσύνης στο οποίο οι αλγόριθμοι εκπαιδεύονται σε σύνολα δεδομένων για να γίνουν μοντέλα μηχανικής μάθησης ικανά να εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες. 

Αντί να λέμε ρητά στον υπολογιστή τι να κάνει, του παρέχουμε μεγάλο όγκο δεδομένων και τον αφήνουμε να ανακαλύψει από μόνος του μοτίβα, σχέσεις και πληροφορίες.

Η ML χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η αυτόνομη οδήγηση, η αναγνώριση φωνής και εικόνας, η ανίχνευση απάτης, η πρόβλεψη τιμών και πολλά άλλα. Παρακάτω παραθέτω μερικά παραδείγματα εφαρμογών της ML:

  1. Προσωποποιημένες προτάσεις στα social media: Η ML χρησιμοποιείται για να προσαρμόσει το περιεχόμενο που βλέπετε στα social media στα ενδιαφέροντά σας.

  2. Αναγνώριση εικόνας: Η ML χρησιμοποιείται για να αναγνωρίσει αντικείμενα σε εικόνες, όπως αυτό που κάνει το Google Photos.

  3. Πρόβλεψη τιμών: Η ML χρησιμοποιείται για να προβλέψει τις τιμές των προϊόντων, όπως αυτό που κάνει το Amazon.

  4. Αναγνώριση φωνής: Η ML χρησιμοποιείται για να αναγνωρίσει τη φωνή σας και να μετατρέψει τη φωνητική εντολή σε κείμενο, όπως αυτό που κάνει το Siri της Apple.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες εφαρμογές της ML που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η αυτόνομη οδήγηση, η αναγνώριση φωνής και εικόνας, η ανίχνευση απάτης και η πρόβλεψη τιμών.

 

Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)

ai cloud concept with robot arms removebg preview

 Η τεχνητή νοημοσύνη ( AI ) είναι λογισμικό υπολογιστή, που μιμείται τις ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες προκειμένου να εκτελεί σύνθετες εργασίες που ιστορικά μπορούσαν να γίνουν μόνο από ανθρώπους, όπως λήψη αποφάσεων, ανάλυση δεδομένων και μετάφραση γλώσσας. 

Με άλλα λόγια, το AI είναι ένας κώδικας σε συστήματα υπολογιστών, προγραμματισμένος για να εκτελεί εργασίες που απαιτούν ανθρώπινη λογική.

Υπάρχουν δύο μορφές τεχνητής νοημοσύνης – το λογισμικό και η φυσική μορφή. Παραδείγματα τεχνητής νοημοσύνης σε λογισμικό είναι οι εικονικοί βοηθοί, οι διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης, το ηλεκτρονικό εμπόριο, εξατομικευμένων προτάσεων αγορών, της μετάφρασης γλωσσών, τα συστήματα αναγνώρισης ομιλίας και προσώπου και συστήματα αναγνώρισης εικόνων, στον προγραμματισμό των απαραίτητων αποθεμάτων κα. Η τεχνητή νοημοσύνη με φυσική μορφή μπορεί να είναι ρομπότ, αυτόνομα αυτοκίνητα και drones.

Οι εταιρείες μελετούν τα οφέλη της μόχλευσης δεδομένων και όλο και περισσότερες, αναζητούν να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στις ροές εργασίας τους.

Σύμφωνα με προβλέψεις, η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές, ακόμη και σε πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Τα Οφέλη και το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση παρέχουν μια μεγάλη ποικιλία πλεονεκτημάτων τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές. Ενώ οι καταναλωτές μπορούν να περιμένουν πιο εξατομικευμένες υπηρεσίες, οι επιχειρήσεις μπορούν να περιμένουν μειωμένο κόστος και υψηλότερη λειτουργική απόδοση. 

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την Grand View Research (GVR), το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς για την τεχνητή νοημοσύνη προβλέπεται να επεκταθεί από 136,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2030.

Μερικά κοινά οφέλη για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση περιλαμβάνουν:

  • την ικανότητα γρήγορης ανάλυσης μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων για την παραγωγή πρακτικών πληροφοριών

  • την αυξημένη απόδοση επένδυσης (ROI) λόγω μειωμένου κόστους εργασίας

  • την βελτιωμένη ικανοποίηση πελατών και των εμπειριών που μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ανταποκρίνονται στις ατομικές ανάγκες τους.

person using ai tool job 1 removebg preview

Σίγουρα θα πρέπει να συνυπάρχουμε με την τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον.

Αν θα είναι για καλό – αυτό πρόκειται να το μάθουμε.


tsikΤσιμπουρλάς Δημήτρης

Υπεύθυνος IT Strategy

 111 removebg preview