Το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει σε καθημερινή βάση ότι ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που κατέχουν ή σκοπεύουν να επενδύσουν σε ψηφιακά νομίσματα.
Λογικά έως το τέλος του μήνα αναμένεται να συνεδριάσει για 3η φορά η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί για τα κρυπτονομίσματα και πέραν της εξέτασης των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη, αυτή τη φορά θα τεθεί στο τραπέζι και το πως μπορούν αυτά να φορολογηθούν.
Πλέον αλλάζει το πλαίσιο εποπτείας των κρυπτονομισμάτων και θα υπάρξει διάταξη που θα προβλέπει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ένα έτος και χρηματικό πρόστιμα για όσους διαθέτουν κρυπτοστοιχεία χωρίς άδεια. Επιπλέον, θα προβλέπονται πρόστιμα έως 700.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα που προχωρούν σε διάθεση κρυπτονομισμάτων χωρίς άδεια, ενώ τα πρόστιμα σε εταιρείες θα είναι έως 5.000.000 ευρώ και θα συνοδεύονται από ανάκληση άδειας και αποστέρηση κερδών. Επίσης, θεσπίζονται διατάξεις που αφορούν τις διαφημίσεις, όπου δεν θα πρέπει να αποκρύπτουν πληροφορίες.
Το σενάριο για την φορολόγησή τους
Όσον αφορά στη φορολογία των υπεραξιών που προκύπτει από την πώληση των κρυπτονομισμάτων, έδαφος φαίνεται να κερδίζει ο συντελεστής 15% και μάλιστα αυτός αναμένεται να ισχύσει μέσα στο 2025. Αυτό διότι εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη βουλή η σχετική διάταξη.
Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το 2022 (χρονιά που ακόμη δεν είχε σημειωθεί έξαρση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων σε σύγκριση με ότι συμβαίνει σήμερα), το ποσοστό των Ελλήνων συναλλασσόμενων που δήλωναν ότι κατέχουν κρυπτονομίσματα ήταν μόλις 4%, ενώ το 2024 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 14%, δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά τη Σλοβενία (15%).
Οι Έλληνες κάτοχοι δηλώνουν σε ποσοστό 70% ότι έχουν επιλέξει κάποιο κρυπτονόμισμα ως επένδυση και μόλις το 11% ως μέσο πληρωμών, ενώ όσον αφορά στην ηλικιακή ομάδα που επενδύει περισσότερο σε κρυπτονομίσματα είναι 25 έως 39 ετών.
Πιστοποιημένος Εσωτερικός Ελεγκτής