Ο κλάδος των λογιστών και των ελεγκτών χρησιμοποιεί συχνά το ρητό "η φοροδιαφυγή πραγματοποιείται πέρα από τις ταμειακές μηχανές". Συμβαίνει τελικά αυτό;
Θα αναφέρουμε ενδεικτικά παραδείγματα:
1. Χαλασμένο pos
Συχνά μπορεί να έχουμε ακούσει ως απάντηση σε πληρωμή με κάρτα ότι το pos χάλασε ή ότι δεν έχει σήμα. Αυτό ισχύει σε πολλές περιπτώσεις στα περίπτερα.
2. Συνεργεία αυτοκινήτων
Τα συνεργεία αυτοκινήτων διαθέτουν pos και ταμειακή μηχανή. Όμως ένα σέρβις των 300 ευρώ, με pos και με απόδειξη επιβαρύνεται επιπλέον 24% ΦΠΑ. Δηλαδή 372 ευρώ. Η γνωστή ερώτηση, τι θέλεις;
300 ή 372 ευρώ;
Αν ο πελάτης έχει πολλές ήδη αποδείξεις βάσει του εισοδήματός του, γιατί να επιλέξει τα 372 ευρώ;
3. Γιατροί
Γιατρός που εξετάζει σε κάποιο χώρο ξεχωριστό από το γραφείο του στο τέλος της εξέτασης εκεί που θα ζητούσε 80 ευρώ, χωρίς απόδειξη ζητά 60 ευρώ.
Οι περιπτώσεις αυτές είναι ενδεικτικές από καταγγελίες στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ
■ Οι ενέργειες των καταναλωτών
Οι πολίτες έχουν τις εξης επιλογές:
1. Σε περιπτώσεις αποδείξεων - μαιμού από το κινητό τους μέσω της εφαρμογής Appodixi της ΑΑΔΕ μπορούν να κάνουν την καταγγελία τους. Μάλιστα η ΑΑΔΕ δίνει και αμοιβή έως 3.000 ευρώ σε περίπτωση που έπειτα από έλεγχο αποδειχτεί η παράβαση.
2. Καταγγελία ανώνυμη ή επώνυμη για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις ή περιπτώσεις διαφθοράς υπαλλήλων της ΑΑΔΕ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας "Καταγγελίες Πολιτών" στην ψηφιακή πύλη www.aade.gr.
3. Προφορικά ή γραπτά, επώνυμη ή ανώνυμη καταγγελία στο ΣΔΟΕ. Οι καταγγελίες γίνονται με αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία του ΣΔΟΕ, με αποστολή μέσω ταχυδρομείου, με email στη σελίδα Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή τηλεφωνικά στο 1517.
4. Στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης ή στη γραμμή Καταναλωτή 1520.
Για περιπτώσεις pos, φοροδιαφυγής κ.λ.π. παραπέμπονται συνήθως στην ηλεκτρονική υποβολή μέσω φόρμας ανώνυμα ή επώνυμα.
Δυστυχώς αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι γίνονται πριν φτάσουν στα pos ή στα ταμειακά συστήματα. Ο κλάδος των λογιστών τα λέει συνεχώς αλλά "φωνή βοώντος εν τη ερήμω".Μόνο λύση, η αλλαγή στα κίνητρα πολιτών και επαγγελματιών.
Τα συμπεράσματα δικά σας....
Παναγιώτης Ράγγος
Λογιστής Φοροτεχνικός Α΄ Τάξης
Οικονομολόγος
Πιστοποιημένος Εσωτερικός Ελεγκτής