Ασφαλιστικά Νέα

Διαβάστε τα τελευταία νέα
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η απόφαση κλείδωσε και αύριο Δευτέρα 30/1 ή μεθαύριο Τρίτη 31/1 θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τις νέες εισφορές του 2023.

Υπενθυμίζεται πως οι επαγγελματίες έχουν περιθώριο να επιλέξουν κατηγορία ασφαλιστικών εισφορών για το 2023 έως την ερχόμενη Τρίτη 31/1.

Στις αρχές της εβδομάδας που μπαίνει και έως το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών αναδρομικά από 1/1/2023.

 Η αύξηση των εισφορών σύνταξης και υγείας θα είναι 9,6%, ενώ δεν θα εφαρμοστεί  προς το παρόν η κατάργηση της εισφοράς 10 ευρώ υπέρ ανεργίας. Οι νέες εισφορές αφορούν περίπου 1,6 εκατομμύρια ασφαλισμένους, μη μισθωτούς.  

Η απόφαση κλείδωσε και αύριο Δευτέρα 30/1 ή μεθαύριο Τρίτη 31/1 θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τις νέες εισφορές του 2023. Υπενθυμίζεται πως οι επαγγελματίες έχουν περιθώριο να επιλέξουν κατηγορία ασφαλιστικών εισφορών για το 2023 έως την ερχόμενη Τρίτη 31/1, εκτός και εάν δοθεί παράταση - που δεν φαντάζει απίθανό δεδομένου ότι μέχρι σήμερα, 29/1, δεν υπάρχει η Υ.Α για τις νέες εισφορές του 2023. Σε κάθε περίπτωση, δυο πράγματα είναι απολύτως σίγουρα:

  • Το πρώτο μηνιάτικο εισφορών - εισφορές Ιανουαρίου - θα πρέπει να πληρωθεί έως τέλη Φεβρουαρίου.
  • Η ασφαλιστική κατηγορία την οποία θα επιλέξει τώρα ο επαγγελματίας θα τον ακολουθεί ολόκληρο του 2023.    

■ Τι εισφορές μπορεί να πληρώσει κάποιος - Τι συμφέρει

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ προσδιόρισε πρόσφατα τον ετήσιο πληθωρισμό του 2022 σε 9,6%. Αυτό θα είναι και το πσοοστό της αύξησης για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες τόσο για τις εισφορές σύνταξης, όσο και για τις εισφορές υγείας. Καθώς η αύξηση είναι ποσοστιαία, είναι μεγαλύτερη σε απόλυτους αριθμούς (ποσό σε ευρώ) στις υψηλότερες κατηγορίες. Γι αυτό και οι ασφαλισμένοι που είχαν ενταχθεί σε υψηλές κατηγορίες εισφορών, πρέπει να τσεκάρουν αν τους συμφέρει να παραμείνουν, ζυγίζοντας φυσικά και το δεδομένο πως οι υψηλές εισφορές αποδίδουν και υψηλότερη σύνταξη. 

■ Παράδειγμα

Ασφαλισμένοι που είναι κοντά στη σύνταξη και τους απομένουν λίγα χρόνια εισφορών πιθανότατα δεν συμφέρει να παραμείνουν σε υψηλές κατηγορίες για 1 με 2 χρόνια δεδομένου ότι δεν θα επηρρεαστεί σημαντικά το μείγμα του συντάξιμου μισθού από λίγα χρόνια εισφορών. Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή, καθώς αν οι ασφαλισμένοι έχουν χτίσει ένα σημαντικό συντάξιμο μισθό με τα προηγούμενα χρόνια του ασφαλιστικού τους βίου (πλήρωναν κατά σύστημα υψηλές εισφορές) δεν πρέπει να ρίξουν τον πήχη της σύνταξης με λίγα χρόνια χαμηλών εισφορών.  

Αντίθετα ασφαλισμένοι οι οποίοι βρίσκονται στη μέση του ασφαλιστικού τους βίου έχουν σημαντικά κίνητρα για να επιλέξουν υψηλότερη κατηγορία από τις δυο χαμηλότερες, καθώς τους συμφέρει να χτίσουν έναν "κουμπαρά" υψηλών εισφορών για να είναι αντίστοιχα υψηλή η προσδοκώμενη σύνταξή τους. 

Για παράδειγμα:

20 χρόνια στην τρίτη κατηγορία ► Σύνταξη: 571 ευρώ

40 στην πρώτη κατηγορία ► Σύνταξη 771 ευρώ

40 στην 6η κατηγορία ► Σύνταξη 1.630 ευρώ  

■ Τι εξετάζεται για το 10ευρω υπέρ ανεργίας

Ως αντίβαρο στην αύξηση εξετάζεται η κατάργηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας σταθερού ποσού 10 ευρώ - ανεξάρτητα ασφαλιστικής κατηγορίας - που πληρώνουν όλοι οι επαγγελματίες κάθε μήνα. όπως επιβεβαίωσε με συνέντευξή του στην Ημερησία και στο Imerisia Talks ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου. 

Καθώς ωστόσο πρόκειται για μια ρύθμιση με όχι ασήμαντο δημοσιονομικό αποτύπωμα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμη δεν έχει κλειδώσει και μάλιστα δεν διαφαίνεται ως εξαιρετικά πιθανό να εφαρμοστεί από φέτος, αν και σίγουρα θα δρομολογηθεί αν όχι για φέτος, σίγουρα για του χρόνου.

■ Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές

Με πληθωρισμό στο 9,6% , η χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ (για τον κλάδο σύνταξης και υγείας) θα διαμορφωθεί στα 230 ευρώ (+21 ευρώ). Για τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία στα 276 ευρώ από 252, για την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία στα 330 ευρώ από 302, για την τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία στα 397 ευρώ από 363, για την πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία στα 476 ευρώ από 435 και για την έκτη ασφαλιστική κατηγορία στα 620 ευρώ από 566.

Αντίστοιχα οι εισφορές για τους αγρότες θα διαμορφωθούν το 2023 στα 137 ευρώ από 125 για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, στα 164 ευρώ από 150 για τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, στα 196 ευρώ από 180 για την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία, στα 236 ευρώ από 217 για τη τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία, στα 284 ευρώ από 260 για την πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία και στα 371 ευρώ από 339 για την έκτη ασφαλιστική κατηγορία.

asfalistikes eisfores


Παναγιώτης Ράγγος 

Λογιστής Φοροτεχνικός Α΄ Τάξης - Οικονομολόγος

 

Help Desk

Αιτήματα Υποστήριξης
Έχετε κάποια απορία πάνω στα φορολογικά, εργασιακά, πληροφορική ? Εσείς ρωτάτε... Εμείς απαντάμε !!!
Γνωσιακή Βάση
Η γνωσιακή βάση είναι ένας ηλεκτρονικός πόρος που περιέχει συχνές ερωτήσεις για φορολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά, προγράμματα, συμβουλές, κτλ.
Κλείσιμο Συνάντησης
Είμαστε στη διάθεσή σας για να σας εξυπηρετήσουμε μέσω τηλεδιάσκεψης. Κάντε κράτηση συνάντησης...