Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Εδώ και λίγα χρόνια κυριαρχούν στη ζωή πολλών ανθρώπων άυλες πληρωμές.

 Συγκεκριμένα κυριαρχούν διάφορα κρυπτονομίσματα, που συνήθως τα περισσότερα είναι συνδεδεμένα με το δολάριο ($). Τι λείπει σύμφωνα με αξιωματούχους στην Ευρωζώνη;

Λείπει μια ψηφιακή μορφή αγορών. Τα κρυπτονομίσματα δε διακρίνονται από την σταθερότητα τους, και δεν υποστηρίζονται από καμία Τράπεζα.

Βλέποντας όμως οι Τράπεζες την άνοδο των κρυπτονομισμάτων και των προβλημάτων που δημιουργούν, ερευνούν την πιθανότητα δημιουργίας μιας ψηφιακής εκδοχής του νομίσματος.

Το ψηφιακό ευρώ θα αποτελεί μια ψηφιακή μορφή χρήματος κεντρικής τράπεζας για λιανική χρήση, πέραν των μετρητών. Ως δημόσιο χρήμα, θα είναι εγγυημένο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση μεταξύ χρήματος Κεντρικής Τράπεζας και ιδιωτικού χρήματος. Οι πιο απτές μορφές χρήματος Κεντρικής Τράπεζας είναι τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα που χρησιμοποιούνται για πληρωμές τοις μετρητοίς. Δεδομένου ότι εκδίδεται από Κεντρική Τράπεζα, το χρήμα Κεντρικής Τράπεζας εκφράζει τη νομισματική κυριαρχία μιας χώρας (ή ένωσης κρατών μελών, ή υποσυνόλου αυτών, όπως η Ευρωζώνη), η οποία αποτελεί δημόσιο αγαθό και, ως εκ τούτου, αναφέρεται επίσης ως «δημόσιο χρήμα». Το ιδιωτικό χρήμα, με τη σειρά του, δημιουργείται από τις εμπορικές τράπεζες. Πράγματι, συχνά καλείται «χρήμα Εμπορικής Τράπεζας». Οι τραπεζικές καταθέσεις πελατών ή εταιρειών λιανικής που επενδύονται σε τράπεζες ή τα δάνεια που χορηγούνται από αυτές, εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή. Οι μεταφορές ιδιωτικού χρήματος περιλαμβάνουν πληρωμές με πιστωτική κάρτα ή μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτού του υβριδικού συστήματος, το ιδιωτικό χρήμα μπορεί να μετατραπεί σε δημόσιο χρήμα και αντιστρόφως.

Με όλο και περισσότερους ανθρώπους να χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία για τις καθημερινές τους συναλλαγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τετάρτη 28 Ιουνίου, δύο κανονισμούς για τη ρύθμιση της χρήσης του νέου ψηφιακού νομίσματος της Ευρωζώνης. Μια εναλλακτική λύση στα μετρητά σε έναν όλο και πιο ψηφιοποιημένο κόσμο.

Παρά τη δημοτικότητα των ψηφιακών νομισμάτων, όπως το Bitcoin, το ψηφιακό ευρώ θα είναι το ψηφιακό νόμισμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (CBDC), ουσιαστικά ηλεκτρονικό χρήμα.

Το ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να συμπληρώνει και όχι να αντικαθιστά τα μετρητά, ενώ θα πρέπει να εγγυάται την πρόσβαση των χρηστών της Ευρωζώνης σε χρήμα Κεντρικής Τράπεζας σε περιόδους αυξημένης ψηφιοποίησης των πληρωμών.

Τα τελευταία χρόνια επίσης, και κυρίως μετά τον covid, πολλοί άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα μετρητά και στρέφονται προς νέες ψηφιακές ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Σήμερα ένα 93% Κεντρικών Τραπεζών ασχολείται με κάποια μορφή εργασιών για τα ψηφιακά νομίσματα (CBDC). Μάλιστα γύρω στις 23 τράπεζες, θα έχουν  ψηφιακά νομίσματα (CBDC) έως το τέλος της δεκαετίας. Σε αυτές τις διαδικασίες μετέχει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο στόχος είναι όπως ξοδεύει κάποιος τα χρήματα από τον τραπεζικό του λογαριασμό, να μπορεί να χρησιμοποιεί μια κάρτα ή μια εφαρμογή στο κινητό για να πραγματοποιεί τις πληρωμές του με ψηφιακά ευρώ.

112


  •  Τα πλεονεκτήματα

→ Το ψηφιακό νόμισμα θα έχει την ίδια λειτουργία με τα μετρητά, απλά θα είναι μορφή πληρωμής ψηφιακή. Άρα η Ευρωζώνη πλέον ακολουθεί τις εξελίξεις.

→ Το ψηφιακό νόμισμα ή ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να κινηθεί χωρίς τραπεζικούς λογαριασμούς.

→ Επίσης  το ψηφιακό ευρώ δεν θα χρειάζεται πλέον να είναι συνδεδεμένο με κάρτες όπως Visa, PayPal κ.τ.λ.

Επομένως, το ψηφιακό νόμισμα ή ψηφιακό ευρώ δεν αντικαθιστά τα μετρητά απλά τα συμπληρώνει. Τα μετρητά για αρκετά χρόνια ακόμη θα συνεχίζουν να είναι στην ζωή μας. Το ψηφιακό ευρώ ή ψηφιακό νόμισμα θα είναι ακόμη ένας τρόπος διενέργειας πληρωμών. Οι πολίτες θα το χρησιμοποιούν χωρίς χρέωση για τις πληρωμές τους σε συναλλαγές σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα που δεν έχουν κάλυψη τράπεζας, το ψηφιακό νόμισμα θα έχει την κάλυψη μιας Κεντρικής Τράπεζας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.  


  •  Οι ενστάσεις

114

Υπάρχουν όμως και ανησυχίες και ενστάσεις από τυχόν εφαρμογή τους. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ενστάσεις ότι με την εφαρμογή τους θα τεθεί σε κίνδυνο η προστασία της προσωπικής ζωής.

Επίσης, έχει αναπτυχθεί μια θεωρία συνωμοσίας που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Αυτά τα σενάρια αφορούν τα σχέδια για το ψηφιακό ευρώ, που προωθούνται στην Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με αυτές τις θεωρίες, που βέβαια πρέπει να τις αναφέρουμε,  υπάρχουν παγκόσμιες ελίτ που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό χρήμα ώστε να μην υπάρχουν άλλα πραγματικά χρήματα στον πλανήτη.

Βέβαια, καλό είναι να γίνει διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που διακινούν θεωρίες συνωμοσίας και εκείνων που έχουν θεμιτές και εμπεριστατωμένες ανησυχίες. Το βασικό πρόβλημα είναι πώς θα πειστεί ο πολίτης ότι θα εξασφαλιστεί το απόρρητο.  Επίσης, υπάρχουν εύλογες ανησυχίες ότι η ανάπτυξη του ψηφιακού ευρώ δεν είναι μόνο η ανάπτυξη ενός χρήσιμου πρόσθετου εργαλείου και μέσου μελλοντικών πληρωμών, αλλά ότι η πραγματική πρόθεση είναι να αντικατασταθούν οι πληρωμές σε μετρητά. Τέλος, μια άλλη ανησυχία των ανθρώπων είναι ότι τα ψηφιακά νομίσματα θα επιτρέπουν στο Κράτος να ελέγξει τις αγορές τους.

Σύμφωνα με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το ψηφιακό ευρώ αναμένεται να κυκλοφορήσει μεταξύ 2025-2026. Κλείνοντας το παρόν άρθρο να τονίσουμε ότι στην Αθήνα θα συνεδριάσει στις 26 Οκτωβρίου το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να ανακοινώσει τις κρίσιμες αποφάσεις του, όχι μόνο για τα επιτόκια του ευρώ, αλλά και για το ίδιο το ψηφιακό ευρώ.

Πρέπει να αναφερθεί ότι δύο έτη νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2021, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε να διερευνά τα πλεονεκτήματα και τις προκλήσεις μιας τέτοιας απόφασης. Τελικά, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της καθιέρωσης ενός ψηφιακού ευρωπαϊκού νομίσματος.    

Βέβαια, ακόμη στην Ευρώπη ούτε το ένα τρίτο δεν το έχει ακούσει, ούτε εννοείται το έχει καταλάβει. Τα συμπεράσματα δικά σας…


filothei 3

Παναγιώτης Ράγγος

 

Λογιστικό - Φοροτεχνικό Γραφείο

Λογιστής Φοροτεχνικός Α΄ Τάξης - Οικονομολόγος

Πιστοποιημένος Εσωτερικός Ελεγκτής

 Κωνσταντίνου Θεοτόκη 9-11141 Πατήσια Αθήνα

 Τηλ. 210 2016885, Fax 210 2016885

Κινητό: +30 6972427880

 Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.