Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η Ελληνική Δημοκρατία είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας, της πολιτικής επιστήμης, της δυτικής φιλοσοφίας. Παρά την ιδιότητά του ως υπαίθριο μουσείο, δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε Ιστορόφιλους: η μοναδική γεωγραφία περιλαμβάνει πολυάριθμα παραδεισένια νησιά, εντυπωσιακά ορεινά τοπία και λιμνοθάλασσες στην ενδοχώρα.

Για αυτούς τους λόγους η Ελλάδα είναι μία χώρα όπου την επιλέγουν ψηφιακοί νομάδες (παρόλο που φορολογικά και γραφειοκρατικά δεν είναι η καλύτερη επιλογή ) και αυτή τους υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες, αρκεί να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε ορισμένες απαιτήσεις. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν εισχωρήσει στην Ελλάδα οι ψηφιακοί νομάδες και κάθε χρόνο υπάρχει ανοδική πορεία με εξαίρεση το 2020 που μειώθηκαν κατακόρυφα εξαιτίας της βίαιης εμφάνισης της πανδημίας του covid-19.

Τι είναι οι ψηφιακοί νομάδες;

Ψηφιακοί νομάδες ονομάζονται όσοι μπορούν να εργάζονται απομακρυσμένα, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Μπορεί να είναι υπάλληλοι κάποιας εταιρείας ή αυτοαπασχολούμενοι. Από τον Ιανουάριο του 2021, η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στην μάχη διεκδίκησης των «ψηφιακών νομάδων». Η κυβέρνηση ψήφισε νόμο με τον οποίο δίνεται έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος για τους ψηφιακούς νομάδες που θα εγκατατασταθούν στην χώρα μέσα στο έτος.

- ο εργαζόμενος να μην έχει υπάρξει στο παρελθόν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδας

- να μην έχει αφαιρέσει αντίστοιχη θέση εργασίας από την Ελλάδα

mitsioni1

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών και συμβουλευτικής σε εργασιακά θέματα MBO partners, 4,8 εκατομμύρια ανεξάρτητοι εργαζόμενοι σήμερα περιγράφονται ως «ψηφιακοί νομάδες». Οι περισσότεροι απασχολούνται σε «δημιουργικά» επαγγέλματα (μόδα, τέχνες, σχεδιασμός ιστοσελίδων, συγγραφείς κλπ), αλλά χώροι όπως η πληροφορική και το μάρκετινγκ μετέχουν όλο και περισσότερο.

Ένας στους έξι κερδίζει περισσότερα από 75.000 $ ετησίως.


Pieter LevelsO Πιετέ Λέβελς, διαχειριστής της ιστοσελίδας Nomad List, εκτιμά ότι οι ψηφιακοί νομάδες θα φτάσουν το ένα δισεκατομμύριο έως το 2035.


mitsioni2

Συνοψίζοντας, η Digital Nomad Visa της Ελλάδας δεν είναι η πιο προσιτή στην αγορά.

Όπως το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, το έθνος έχει θέσει ορισμένα αυστηρότερα κριτήρια κατά την κυκλοφορία του DNV του, σε σύγκριση με άλλους ηλιόλουστους προορισμούς στο δυτικό ημισφαίριο, όπως η Κόστα Ρίκα ή η Κολομβία, η τελευταία εκ των οποίων αναμένει από τους αιτούντες να κερδίζουν μόνο 684,00 $ ΗΠΑ το μήνα.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση: σύμφωνα με τον Ν. 4825/2021, που ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση DNV, για να είναι επιλέξιμοι, οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι πρέπει να εργάζονται σε εταιρεία εγγεγραμμένη εκτός Ελλάδας ή ως επιχειρηματίας του οποίου το εισόδημα προέρχεται εξ ολοκλήρου από το εξωτερικό. με αποδοχές τουλάχιστον 3.500 € μηνιαίως.

mitsioni3

Εδώ είναι που τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο δύσκολα.

Προκειμένου να αποδείξουν την ιδιότητά τους ως απομακρυσμένοι υπάλληλοι, οι νομάδες πρέπει να υποβάλουν απόδειξη σύμβασης εργασίας που έχει συναφθεί εκτός της ελληνικής επικράτειας, είτε για «αόριστο χρόνο» ή «ορισμένου χρόνου» που να περιλαμβάνει τη διάρκεια της ίδιας της θεώρησης. Οι αυτοαπασχολούμενοι νομάδες πρέπει επίσης να αποκαλύπτουν τα κέρδη τους και να προσκομίζουν τυχόν συμβόλαια ή δελτία πληρωμής που μπορεί να υποστηρίζουν την αίτησή τους.


Όλγα Μητσιώνη

Λογίστρια-Φοροτεχνικός-Σύμβουλος Επιχειρήσεων

28ης Οκτωβρίου 11, Πύργος Ηλείας

 Τηλέφωνο επικοινωνίας 2621020012 και 6937907693

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.